Γλάστρες: κριτήρια σωστής επιλογής

Γλάστρες, ζαρντινιέρες και κασπώ, η λύση για να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας φυτά στο σπίτι. Οι γλάστρες μας επιτρέπουν να δημιουργούμε μία όαση πρασίνου στην αυλή, στο μπαλκόνι, καθώς και σε εσωτερικούς χώρους, στο σαλόνι και στο γραφείο. Μέσα στις γλάστρες, μπορούμε να φυτέψουμε καλλωπιστικά φυτά, αρωματικά φυτά και μυρωδικά για την κουζίνα μας, ενώ μπορούμε επίσης να καλλιέργήσουμε λαχανικά ακόμα και καρποφόρα δέντρα. Η επιλογή της κατάλληλης γλάστρας είναι ιδιαίτερα σημαντική από αισθητικής άποψης για να διακοσμήσουμε το χώρο μας, αλλά κυρίως είναι απαραίτητη προκειμένου να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για τα φυτά μας, ώστε να είναι υγιή με πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία σαν να τα έχουμε φυτέψει στον κήπο.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είδη γλάστρας επιλέγουμε για κάθε είδος φυτού, ανάλογα το υλικό κατασκευής τους, αν θέλουμε να φυτέψουμε σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, καθώς επίσης ποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υπάρχουν σε κάθε περίπτωση. Ξεκινάμε, διαχωρίζοντας τη χρήση που έχουν οι γλάστρες και τα κασπώ, επισημαίνοντας τον ρόλο της αποστράγγισης, δηλαδή της απομάκρυνσης του νερού που περισσεύει μετά το πότισμα. Επιλέγουμε το κατάλληλο μέγεθος γλάστρας για κάθε φυτό, ανάλογα το μέγεθος της γλάστρας στο οποίο έχει φυτευτεί προηγουμένως και ανάλογα την τελική του ανάπτυξη. Έχοντας αυτά υπόψη, μπορούμε να επιλέξουμε τις κατάλληλες γλάστρες και κασπώ που ταιριάζουν με το προσωπικό μας γούστο και παραλληλα εξασφαλίζουν την υγιή ανάπτυξη των φυτών μας. Σε τι διαφέρουν οι γλάστρες από τα κασπώ; Η βασική διαφορά που έχουν οι γλάστρες με τα κασπώ είναι η ύπαρξη τρυπών στη βάση τους. Συγκεκριμένα, οι γλάστρες διαθέτουν μία ή περισσότερες τρύπες στη βάση τους για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει στο χώμα της γλάστρας μετά το πότισμα, ενώ τα κασπώ δε διαθέτουν. Οι γλάστρες έχουν φτιαχτεί για να φιλοξενούν πολλά διαφορετικά είδη φυτών. Τα κασπώ είναι, κυρίως, διακοσμητικά και χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους, συνήθως, για να «στολίσουν» τις γλάστρες μας. Σε κάποιες περιπτώσεις προμηθευόμαστε φυτά που έχουν φυτευθεί απευθείας σε κασπώ, ωστόσο αυτός μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος που τα φυτά μας μετά από λίγο καιρό καταστρέφονται, επειδή μαζεύεται νερό μέσα στο κασπώ που δε μπορούμε να απομακρύνουμε. Η απομάκρυνση του περιττού νερού είναι πολύ σημαντική για την υγεία των φυτών, καθώς η υπερβολική υγρασία στο χώμα δημιουργεί σαπίσματα στη ρίζα. Τα κασπώ έχουν μεγαλύτερη διακοσμητική αξία, ωστόσο καλό είναι να αποφεύγουμε να φυτεύουμε απευθείας σε αυτά, εκτός αν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πότισμα. Ένας έξυπνος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε τα κασπώ, είναι να τοποθετούμε μέσα φυτά που βρίσκονται σε μαλακές γλάστρες, όπως τα προμηθευόμαστε από τα φυτώρια. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε κατά το πότισμα να ελέγχουμε την ποσότητα νερού που συγκεντρώνεται στη βάση του κασπώ και να ποτίζουμε λιγότερο ή να αδειάζουμε το περιττό νερό για να διατηρήσουμε τα φυτά μας υγιή.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι για χρήση σε εσωτερικούς χώρους, η φύτευση απευθείας σε κασπώ μας δίνει περισσότερες επιλογές σε σχέδια και χρώματα για να διακοσμήσουμε τον χώρο μας. Για να μειώσουμε το ρίσκο και για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία, προτιμάμε να φυτεύουμε ανθεκτικά φυτά όπως παχύφυτα, κάκτους και άλλα τροπικά φυτά όπως οι σανσιβέριες, και φροντίζουμε να ποτίζουμε σε μικρότερες ποσότητες, προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο καταστροφής λόγω υπερβολικής υγρασίας.