Ποια είδη γλάστρας υπάρχουν ;

Ποια είδη γλάστρας υπάρχουν για να επιλέξουμε;

Υπάρχουν πολλές γλάστρες και κασπώ για να επιλέξουμε ανάλογα το σχήμα, το μέγεθος και την ποιότητα του υλικού που έχουν κατασκευαστεί. Ένας βασικός διαχωρισμός είναι ανάλογα το σχήμα της γλάστρας, όπου οι γλάστρες διαχωρίζονται στις κλασικές γλάστρες με στρογγυλή βάση, στις τετράγωνες γλάστρες με ανάλογη βάση καθώς και στις στενόμακρες γλάστρες, τις γνωστές μας ζαρντινιέρες.

Πήλινες γλάστρες

Οι πήλινες ή κεραμικές γλάστρες έχουν υπάρξει αρκετά δημοφιλείς κατά το παρελθόν, παραδοσιακά στις αυλές και τα σπίτια των γονιών μας, αλλά σταδιακά έχει περιοριστεί η χρήση τους. Οι πήλινες γλάστρες έχουν το πλεονέκτημα ότι κατασκευάζονται από φυσικά υλικά, είναι αισθητικά μοναδικές και δεν ζεσταίνονται εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι αρκετοί αποφεύγουν τις πήλινες γλάστρες, καθώς έχουν αρκετά μεγαλύτερο κόστος, είναι πιο βαριές και σπάνε εύκολα κατά την μεταφορά, κατά την μεταφύτευση, καθώς και σε περίπτωση δυνατών ανέμων.

Τι μέγεθος γλάστρας επιλέγουμε για τη μεταφύτευση;

Για τη μεταφύτευση είναι απαραίτητο να επιλέγουμε γλάστρες με τρύπα αποστράγγισης στη βάση για να φεύγει το νερό και να μη σαπίσουν οι ρίζες του φυτού από την υπερβολική υγρασία. Επιλέγουμε γλάστρες με μέγεθος από 1 με 2 νούμερα μεγαλύτερα από την προηγούμενη γλάστρα που ήταν φυτεμένα τα φυτά μας. Αν χρησιμοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα για μεταφύτευση, το φυτό θα αναλωθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και θα υστερήσει σε βλαστική ανάπτυξη. Επίσης, λόγω του μεγάλου όγκου της γλάστρας, η απομάκρυνση του νερού θα γίνεται αργά, όποτε υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει η ρίζα του φυτού. Αν κάνουμε μεταφύτευση σε μικρή γλάστρα, το ριζικό σύστημα γίνεται πυκνό και το χώμα στραγγίζει πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα το φυτό να χρειάζεται πιο συχνό πότισμα. Για φυτά που έχουν αργή ανάπτυξη επιλέγουμε γλάστρες 1 νούμερο μεγαλύτερες, περίπου 2-3 εκατοστά μεγαλύτερη διάμετρο, ενώ αν πρόκειται για φυτά με ταχύτερη ανάπτυξη επιλέγουμε 2 νούμερα μεγαλύτερη, δηλαδή γλάστρα με 4-8 εκατοστά μεγαλύτερη διάμετρο.

Τι γλάστρα επιλέγουμε ανάλογα το είδος του φυτού;

Επιλέγουμε την κατάλληλη γλάστρα για να φυτέψουμε, ανάλογα τoν τύπο του φυτού, αν είναι καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, αν είναι αρωματικό φυτό ή αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε κηπευτικά.

– Γλάστρες για φυτά εσωτερικού χώρου

Για φυτά εσωτερικού χώρου επιλέγουμε γλάστρες ή κασπώ ή πήλινες υψηλής αισθητικής και ποιότητας, στο χρώμα και το σχέδιο που προτιμάμε για να χαρίσουμε ένα ξεχωριστό τόνο στο σπίτι και στον επαγγελματικό μας χώρο. Εξαιρετικά χρώματα που προτείνουμε για τις γλάστρες φυτών εσωτερικού χώρου είναι το ανθρακί, το καραμελί, το μπορντώ και το λευκό, αν και αυτό πάντα εξαρτάται και από την υπάρχουσα διακόσμηση του χώρου και το προσωπικό μας γούστο.

– Γλάστρες για αρωματικά φυτά

Για καλλιέργεια των αρωματικών φυτών στο μπαλκόνι, επιλέγουμε πήλινες γλάστρες που διαθέτουν καλή αποστράγγιση για να μην σαπίζουν τα φυτά. Επιλέγουμε γλάστρες διαμέτρου και βάθους 20 εκατοστών για αρωματικά φυτά όπως ο δυόσμος, η μέντα, η ρίγανη και η ματζουράνα, ενώ το δεντρολίβανο και η λεβάντα που έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη θέλουν γλάστρες διαμέτρου 25-30 εκατοστών. Τέλος, για τα μυρωδικά της κουζίνας όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος και η ρόκα που έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα, επιλέγουμε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες με βάθος περίπου 10-15 εκατοστών.

– Γλάστρες για καρποφόρα δέντρα στο μπαλκόνι

Για τα καρποφόρα δέντρα που φυτεύουμε στο μπαλκόνι, όπως κουμκουατ, πορτοκαλιά, μανταρινιά και λεμονιά σε γλάστρα χρησιμοποιούμε γλάστρες μεγάλου μεγέθους, με βάθος και διάμετρο 30 μέχρι 50 εκατοστών, προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί το ριζικό τους σύστημα και να έχουν ικανοποιητική ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε γλάστρες με μεγάλη βάση για τη φύτευση των καρποφόρων δέντρων, καθώς λόγω του ύψους τους χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευστάθεια όταν επικρατούν δυνατοί άνεμοι. Και σε αυτή την περίπτωση, η χρήση πλαστικών γλαστρών διευκολύνει την μεταφορά των γλαστρών, ενώ παράλληλα σε πιθανή πτώση λόγω αέρα αποφεύγουμε τον πιθανό κίνδυνο να σπάσουν.