Η γάστρα είναι ένα σκεύος που με τη σωστή χρήση μπορεί να αναδείξει τη γεύση και το άρωμα του φαγητού. Το αργό μαγείρεμα είναι το μυστικό και μας δίνει κι ένα πλεονέκτημα… ακόμα κι αν ξεχάσουμε το φαγητό στο φούρνο δεν θα ανησυχήσουμε μήπως καεί : )

Πήλινο ή κεραμικό βαθύ σκεύος, ακόμα και η κατσαρόλα με ασορτί καπάκι, που αποκαλείται πλέον γάστρα είναι διαφορετικές εκδοχές αυτού του μαγειρικού σκεύους. Η λέξη γάστρα προέρχεται από το «γαστήρ» που σημαίνει κοιλιά και παλιότερα ήταν φτιαγμένη από ελαφρύ μέταλλο για να μεταφέρεται εύκολα, είχε λαβή στην κορυφή και την χρησιμοποιούσαν σαν κινητό φούρνο. Συνήθως τοποθετούσαν τη γάστρα πάνω σε αναμμένα κάρβουνα και αργότερα αφού είχε κάψει σκέπαζαν με αυτή το φαγητό, σαν καπάκι! Μερικές φορές τοποθετούσαν κάρβουνα και πάνω στη γάστρα για να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν τη θερμοκρασία του μετάλλου.

Μην ξεχνάτε ότι η γάστρα είναι ένα σκεύος με καπάκι, εάν ψήσετε το φαγητό σε γάστρα, πρέπει να χαμηλώσετε λίγο τη θερμοκρασία του φούρνου, επειδή η γάστρα είναι σκεπασμένο σκεύος και έχει την ιδιότητα να κρατάει τη θερμοκρασία. Είναι σαν χύτρα φούρνου! Αν για παράδειγμα ψήνετε ένα φαγητό στους 180ο C χωρίς γάστρα, με γάστρα πρέπει να το ψήνετε στους 150ο C.

Και με τη γάστρα είναι απαραίτητο να προθερμαίνετε τον φούρνο. Επιπλέον είναι απαραίτητο το φαγητό να το ψήνετε για ένα τέταρτο επιπλέον. Αυτό το τελευταίο τέταρτο πρέπει να βγάζετε και το καπάκι από τη γάστρα και να γυρίζετε το φούρνο στο γκριλ μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φαγητό. Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του φαγητού στη γάστρα πρέπει να βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο.

Μερικές συμβουλές για το μαγείρεμα στη γάστρα: μην ανοίγετε συχνά το καπάκι, κάθε φορά που το κάνετε η γάστρα χάνει θερμότητα και χρειάζεται αρκετό χρόνο για να την ανακτήσει. Καλό είναι μέχρι να ψηθεί το φαγητό να μην αφαιρείτε το καπάκι.

Προτιμήστε να βυθίζετε το κρέας και τα πουλερικά κάτω από τα υγρά του φαγητού, ο χρόνος μαγειρέματος θα είναι μικρότερος και θα πετύχετε ομοιόμορφο ψήσιμο. Αν βλέπετε γενικά ότι το κρέας σας παραψήνεται συνεχώς, αυτό σημαίνει ότι η γάστρα σας λειτουργεί σε υψηλή θερμοκρασία οπότε την επόμενη φορά καλό θα είναι να μειώσετε το χρόνο ψησίματος της συνταγής.

Η γάστρα είναι ιδανική για τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά. Το slow cooking έχει πολλούς φίλους που υποστηρίζουν ότι το φαγητό είναι πιο νόστιμο όταν μαγειρεύεται αργά σε πιο χαμηλή θερμοκρασία. Γι’ αυτό και μια καλή γάστρα χρειάζεται σε κάθε σύγχρονη κουζίνα!

ΠΗΓΗ : https://homing.gr/blog/mageirema-sthn-gastra/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *