Κάθε φορά που μεταφυτεύουμε τα φυτά μας σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, αναρωτιόμαστε τι φυτόχωμα να χρησιμοποιήσουμε για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη, ανθοφορία και πλούσια παραγωγή καρπών. Το φυτόχωμα είναι ένα μίγμα υλικών που χρησιμοποιούμε ως υπόστρωμα για να καλλιεργήσουμε φυτά σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, καθώς και για να βελτιώσουμε το χώμα κατά την φύτευση στο έδαφος.

Βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία φυτοχώματος είναι η τύρφη, η κοπριά, το κομπόστ, ο περλίτης, η ελαφρόπετρα καθώς και το λίπασμα. Στο εμπόριο, συναντάμε πολλούς τύπους φυτοχωμάτων που περιέχουν διάφορες συνθέσεις μιγμάτων, καθώς ορισμένα είδη φυτών απαιτούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά φυτοχώματος για να έχουν καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Η πιο διαδεδομένη κατηγορία είναι το φυτόχωμα γενικής χρήσης, ένω ένας βασικός διαχωρισμός γίνεται σε φυτόχωμα για φυτά εξωτερικού χώρου και φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου. Επίσης, υπάρχουν πιο εξειδικευμένα φυτοχώματα, όπως φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά, φυτόχωμα για κηπευτικά, φυτόχωμα για αρωματικά φυτά, φυτόχωμα για κάκτους και φυτόχωμα για δημιουργία σπορείου. Ας δούμε αναλυτικά τις προδιαγραφές των φυτοχωμάτων που επιλέγουμε σε κάθε περίπτωση για να έχουμε υγιή φυτά στις γλάστρες του μπαλκονιού και του κήπου μας.

1. Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τα καλλωπιστικά φυτά; Τα καλλωπιστικά φυτά είναι μία πολύ μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει πλήθος φυτών που έχουν διαφορετικές ανάγκες σε τύπο εδάφους, σε ανάγκες θρεπτικών συστατικών και σε υγρασία και επομένως σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστούν διαφορετικού τύπου φυτοχώματος.

2. Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τα λαχανικά; Μπορούμε να φτιάξουμε ένα υπέροχο λαχανόκηπο στο μπαλκόνι του σπιτιού μας και να καλλιεργήσουμε ντομάτα σε γλάστρα, αγγουριά σε γλάστρα, πιπεριά σε γλάστρα, καθώς και πολλά άλλα λαχανικά. Το φυτόχωμα για λαχανικά, μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο, τοποθετώντας το στον λάκκο φύτευσης κατά τη φύτευση των κηπευτικών μας. Οι καλλιέργειες των κηπευτικών χρειάζονται μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών καθώς αναπτύσσονται και δίνουν την καρποφορία τους. Επιλέγουμε, λοιπόν, φυτόχωμα που περιέχει μεγάλο ποσοστό σε μαύρη τύρφη και να είναι ενισχυμένο με οργανική ουσία, να περιέχει δηλαδή κομπόστ και κοπριά, καθώς και βιολογικό λίπασμα. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φυτόχωμα για σπορείο κηπευτικών, θα πρέπει να έχει σχετικά χαμηλό pH (5-5,5), ώστε να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθενειών στα σπορόφυτα.

3. Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για αρωματικά φυτά και βότανα; Στο μπαλκόνι του σπιτιού μας μπορούμε να φτιάξουμε και ένα υπέροχο βοτανόκηπο φυτεύοντας αρωματικά φυτά σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Τα αρωματικά φυτά χρειάζονται φυτόχωμα που να διαθέτει καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό του ριζικού συστήματος για να μην παρουσιάσουν σαπίσματα στις ρίζες. Η καλή στράγγιση του νερού και ο αερισμός, στα φυτοχώματα που προμηθευόμαστε, επιτυγχάνεται με την προσθήκη περλίτη και ελαφρόπετρας σε κατάλληλη αναλογία. Επίσης, τα αρωματικά φυτά χρειάζονται σχετικά μικρή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, κυρίως αζώτου, που εξασφαλίζεται όταν το φυτόχωμα περιέχει κομπόστ και κοπριά.

4. Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα; Στο μπαλκόνι μας μπορούμε να φυτέψουμε διάφορα καρποφόρα δέντρα και να έχουμε λεμονιά σε γλάστρα, πορτοκαλιά σε γλάστρα, μανταρινιά σε γλάστρα κουμκουάτ σε γλάστρα, μπανανιά σε γλάστρα καθώς και πολλά άλλα. Για την περίπτωση των καρποφόρων δέντρων μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για καρποφόρα δέντρα. Εναλλακτικά μπορούμε να προμηθευτούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, αρκετά γόνιμο, με μεγάλη περιεκτικότητα σε μαύρη τύρφη, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία που να περιέχει λίπασμα με σίδηρο. Σε κάθε περίπτωση, το φυτόχωμα για καρποφόρα δέντρα, πρέπει να περιέχει και περλίτη για να εξασφαλίζει καλό αερισμο και αποστράγγιση του νερού.

– Πηγή: www.mistikakipou.gr

 

ΜΕΙΓΜΑ ΤΥΡΦΗΣ HUMUS COMPOST ΚΑΣΤΑΝΟΧΩΜΑ & ΠΕΡΛΙΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 20 ΛΙΤΡΩΝ

Θα το βρείτε στο φυσικό μας κατάστημα στην πλατεία Αντιφιλίππων Καβάλας .

Τηλ. Επικοινωνίας : 2592043275