Προετοιμάστε τον κήπο σας για την άνοιξη! Διαβάστε 10+1 συμβουλές για κηπουρικές εργασίες τον Φεβρουάριο.

1. Φυτέψτε τριανταφυλλιές. Η εποχή αυτή είναι η κατάλληλη για να φυτέψετε τριανταφυλλιές, ιδίως τις γυμνόριζες, όλων των τύπων.

2. Φυτέψτε σπόρους λουλουδιών που θέλετε να ανθίσουν τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και σπόρους καλοκαιρινών λαχανικών (πχ τομάτες), σε μικρά δοχεία ή γλαστράκια, έτσι ώστε να τα μεταφυτεύσετε αργότερα.

3. Κλαδέψτε τους φυλλοβόλους θάμνους καλοκαιρινής ανθοφορίας, τα γεράνια, τα αναρριχώμενα (πχ βουκαμβίλιες), τα καλλωπιστικά και τα οπωροφόρα σας, για να διορθώσετε το σχήμα τους και να ενισχύσετε την ανθοφορία και την καρποφορία τους. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολύ χαμηλή και οπωσδήποτε πριν να αρχίσει η κυκλοφορία των νέων χυμών και η έκπτυση των νέων οφθαλμών. Κατά τη διαδικασία του κλαδέματος, προσέξτε να αφαιρέσετε όλα τα ξερά ή σπασμένα κλαδιά από το φυτό.

4. Αποφύγετε τα πολύ συχνά και έντονα ποτίσματα, εκτός εάν πρόκειται για φυτά που απαιτούν ειδική μεταχείριση, μια και το πολύ συχνό και έντονο πότισμα μπορεί να αποβεί εξίσου βλαβερό με την έλλειψη νερού.

5. Μαζεύετε τακτικά τα πεσμένα φύλλα από τον κήπο σας, ιδίως από τις περιοχές εκείνες όπου είναι δυνατή η συσσώρευση βρόχινου νερού.

6. Θρυμματίστε (με ένα βιοθρυμματιστή) τα φύλλα και τα υπολείμματα του κλαδέματος, ώστε να τα βοηθήσετε να μετατραπούν σε οργανικό λίπασμα.

7. Απλώστε τα ψιλοτεμαχισμένα φύλλα και υπολείμματα κλαδέματος γύρω από τα φυτά. Έτσι, εκτός των άλλων, θα προστατεύσετε και τις ρίζες τους σε περίπτωση παγετού.

8. Απομακρύνετε τις μυρμηγκοφωλιές που δημιουργούνται στον κήπο σας, χρησιμοποιώντας ταλκ ή ξύδι.

9. Αφού μαζέψετε προσεκτικά τα φύλλα από τον χλοοτάπητα σας, μπορείτε να προχωρήσετε σε μια διαδικασία αραίωσης και εξαερισμού για την ανανέωσή του, εν’ όψει της άνοιξης. Επίσης, μπορείτε, ιδίως εάν ο χλοοτάπητας σας αποτελείται κυρίως από θερμόφιλα είδη (πχ ουγκάντα) που έχουν κιτρινίσει, να προχωρήσετε σε μια ελαφρά επισπορά με κάποια ψυχρόφιλη ποικιλία (πχ λόλιουμ), που θα σας δώσει το πράσινο ζωντανό χρώμα και θα αντικαταστήσει το αντιαισθητικό κίτρινο χρώμα που έχουν οι χλοοτάπητες αυτοί όταν είναι σε λήθαργο.

10. Καθαρίστε και συντηρήστε προσεκτικά τα εργαλεία και τα μηχανήματά σας, ώστε να τα έχετε έτοιμα για τη νέα περίοδο που θα αρχίσει σύντομα.

11. Προμηθευτείτε εγκαίρως όλα τα απαραίτητα εργαλεία, μηχανήματα και είδη προστασίας που χρειάζεστε για να φέρετε σε πέρας τις εργασίες στον κήπο σας.

ΠΗΓΗ:
https://www.gardena.com/gr/zoi-ston-kipo/periodiko-kipou/10-1-ergasies-ston-kepo-ton-phebrouario/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *